Timmerman in de timmerindustrie worden?
Timmerman is een heel breed beroep met veel baanzekerheid. Zolang er wordt gebouwd of gerenoveerd, zullen er ook timmerlieden nodig zijn. In de bouw, in de toelevering (timmerfabriek), in de scheeps- en interieurbouw, overal werken timmermannen. In dit artikel leggen we je uit wat een timmerman in de toelevering doet, welke vaardigheden je ongeveer ‘moet’ bezitten en welke opleiding je kunt volgen. Of je nu net aan het begin van je carrière staat of misschien wel switch wil maken naar de timmerindustrie
Wat doet een timmerman?
Een timmerman in de timmerindustrie maakt, repareert en monteert houten onderdelen en producten. Binnen de timmerindustrie wordt de term timmerman nauwelijks gebruikt, want binnen de timmerindustrie ben je bijvoorbeeld machinaal houtbewerker, houtskeletbouwer of montagemedewerker en maak en installeer je houten constructies als vloeren, wanden en daken. Maar ook kozijnen, ramen, deuren, trappen en schuifpuien.
Je werkt samen met andere vakmensen om ervoor te zorgen dat de constructie volgens tekening kan worden afgeleverd. Dit doe je met behulp van machines zoals bijvoorbeeld schaaf en zaagmachines.
Vaardigheden
Die trap die je maakt of het chalet dat je bouwt moet wel veilig en betrouwbaar zijn. Daarom is nauwkeurig werken echt essentieel. En daarbij ook oog voor detail. Want kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben. Communicatie is ook een belangrijk onderdeel bij veiligheid: je werkt namelijk veelal samen met andere vakmensen in de timmerfabriek of op de bouw. Goede communicatieve vaardigheden zijn daarom belangrijk om efficiënt samen te werken en projecten succesvol af te ronden.
Hoe word je timmerman?
Er zijn verschillende manieren om timmerman te worden. Hieronder twee mogelijkheden:
Werken en leren (mbo)
Wil je niet fulltime weer een opleiding volgen? Dan kun je kiezen voor werken en leren om zo je mbo-diploma te behalen. Dat kan via Technopark en dat heeft zo zijn voordelen. Onder andere dat wij zoeken voor een leerbedrijf dicht bij jouw woonadres. En we hebben een complete werkplaats waar je aanvullende praktijkervaring kunt opdoen. Lees meer over dit werken en leren traject.
Laat je omscholen tot timmerman: het switch-traject
Zit je vast in je huidige baan en wil je (meer) met je handen werken? Je kunt er dan ook voor kiezen om je bij ons te laten omscholen tot houtskeletbouwer, montagemedewerker of machinaal houtbewerker. Dat kan in een periode van 3 maanden en is gratis als je valt onder de samenwerking van Fryslân werkt.
Heb je al wat voorkennis en ervaring en wil je sneller naar je bestemming als toekomstig houtskeletbouwer/montagemedewerker of machinaal houtbewerker? Dat kan via het switch-traject. Dit is een verkort traject van 20 dagen. Het daarom wel een vereiste dat je al enige voorkennis en ervaring hebt. Bijvoorbeeld omdat je in je vrije tijd graag klust. Voordeel van dit switch traject is, dat je niet maanden onderweg bent.
Verschillende richtingen binnen de timmerindustrie
Als timmerman binnen de timmerindustrie kun je kiezen uit verschillende richtingen. Zo kun je je specialiseren in een bepaald gebied van timmerwerk, zoals houtbewerking, inrichten van een winkel of de installatietechniek. Andere soorten richtingen kunnen zijn:
Laat je je via ons omscholen tot timmerman? Dan zijn bovenstaande ook de beroepen waar we je voor opleiden.
Het salaris van een timmerman
Ook niet onbelangrijk: wat kun je verdienen als je in de timmerindustrie als timmerman aan de slag gaat? Je loon wordt bepaald aan de hand van ervaring, type werk en functie. Gemiddeld is dat rond de 11 euro en 15 euro per uur. De salarissen zijn vastgelegd in de loonschalen van de CAO timmerindustrie.